Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a lipotipekseg.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
bővebben
elfogadom
nem fogadom el

Táplálkozási ajánlás kismamáknak

A VÁRANDÓSSÁG AZ EGYIK LEGSZEBB IDŐSZAK A NŐK ÉLETÉBEN, DE KÉTSÉGTELEN, HOGY TALÁN A LEGFELELŐSSÉGTELJESEBB NÉHÁNY HÓNAP IS.

Terhesség alatt a női szervezet folyamatos változása a magzat megfelelő fejlődését

hivatott támogatni. Helytelen életvitellel és táplálkozással azonban az egyensúly könnyen felborulhat, amely az anya és gyermeke egészségét is veszélyeztetheti.

Az egyik legnagyobb dilemmát a megfelelő energiaszükséglet meghatározása jelenti.

Mára már talán megdőlt az elmélet, amely szerint a várandós anyának „kettő helyett kell enni”. A terhesség ideje alatt átlagosan 15%-kal, kb. 300 kcal-val nő a kismama energiaszükséglete. Ez a megnövekedett energiaigény kb. 0,5 liter tejjel vagy 2 szelet kenyérrel egyenértékű. És ha a tejet és a kenyeret hoztuk példának, máris jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy vajon a növekedett kalóriaszükséglet mellett mennyire meghatározó a különféle tápanyagok aránya. Egyáltalán nem elhanyagolható, hogy az emelkedett energiaszükségletet milyen

tápanyagokkal biztosítjuk. A várandós anyuka fehérjeigénye kb. 15- 20%-kal nő, mivel a fejlődő magzat agyának és izomzatának legfőbb építő kövei a

fehérjék. A zsírszegény hús-és tejtermékek, valamint a tojás tartalmazzák azokat

az esszenciális aminosavakat, amelyeket a szervezet képtelen előállítani. Továbbá a

megnövekedett vas, cink, kalcium, D-vitamin, B6 és B12 vitamin szükségletet is biztosítják. (B12 vitamint csakis állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak!)

Nem szabad megfeledkeznünk az emelkedett szénhidrát szükségletről sem. Mivel

a várandósság idején terhességi cukorbetegség is kialakulhat, a kismamáknak fokozottan ügyelniük kell arra, hogy szénhidrát igényüket magas rost tartalmú, teljes kiőrlésű gabonafélékkel, zöldség-és főzelékfélékkel, nyers gyümölcsökkel fedezzék.

A rostfogyasztás jelentőségét külön ki kell emelnünk ebben az időszakban, hiszen a

megnövekedett testsúly, a hormonális változások és a fizikai aktivitás csökkenése sokszorosan növelik az esélyét a székrekedés kialakulásának, amely aztán további kellemetlen tüneteket (pl. aranyér) produkálhat, jelentősen rontva a kismama közérzetét. A Lipóti Pékség termékei közül ajánlom például az északi magvas kenyeret, valamint a teljes kiőrlésű és tönkölylisztből készült termékeket (pl. kornspitz, tönkölykifli, Mamma Mia kifli stb.), hiszen ezek a magas rosttartalom mellett kiemelkedő B-vitamin és szelén forrást is jelentenek a szervezet számára.