Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a lipotipekseg.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
bővebben
elfogadom
nem fogadom el

Műanyag helyett vászontáska

Csatlakozz velünk a műanyagmentes július nemzetközi kihívás, ihlette környezettudatos életmódhoz! Segítünk benne, hogyan kezdj neki!

Nap mint nap rengeteg műanyag vesz körül minket környezetünkben. Ezek között van, ami évek óta már-már életünk részét képzi, de a legtöbbtől perceken belül búcsút veszünk.

A műanyagok számos praktikus tulajdonságuk révén hamar teret hódítottak életünkben. Széleskörű elterjedésük miatt napjainkban rendkívüli módon terhelik a környezetet, ezáltal súlyos környezetvédelmi gondot okozva.

A műanyag hulladék útja:

,,Legtöbbjük funkcióját csak pillanatokig tölti be, több száz évbe telik mire lebomlanak”

A funkcióját vesztett műanyag jelentős része a szemetes mellé kerül, ami a természetet nagymértékben szennyezi, csupán egy része kerül hulladéklerakókba. A ,,kuka mellé kerülő” műanyag a folyókba jut, majd végül az óceánban köt ki, ahol felaprózódás után beépülnek a
a táplálkozási láncba, azaz végső soron a tányérunkba.

Lépések a műanyagmentes élet felé:

Ha a műanyag hulladékokról van szó, akkor annak bizony jelentős hányada csomagolási hulladék, így vásárlási szokásaink megváltoztatásával tehetünk a legtöbbet környezetünk védelméért. Az itt szereplő műanyagok csak rövid ideig funkcionálnak-míg hazaérünk a vásárlásból- majd kukában landolnak, ezzel is növelve ökológiai lábnyomunkat.

Vásárlás során az alábbiakra figyeljünk:

  • Vigyünk magunkkal vászontáskát! A Lipóti Pékség saját márkás vászontáskája tökéletesen megfelel erre a célra. Amennyiben nem rendelkezel ilyennel kérd eladóinktól bizalommal.
  • Ha könnyen fogyó, vagy tartós termékről van szó, vegyünk nagyobb kiszerelést, ezeknek nem csak az ára, az egységnyi árura jutó csomagoló anyaga is kevesebb! (pl. üdítőital esetén)
  • Amiből csak lehet, válasszunk üveg vagy papírcsomagolást! (pl. a műanyag flakonos ketchup és mustár vagy műanyagvödrös savanyúság helyett válasszunk üveges kiszerelést)
  • Mondj nemet a szívószálra!

Próbálj meg ezekből néhányat beépíteni a napi rutinba és ezzel meg is tetted az első lépést egy szebb jövő felé!