Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a lipotipekseg.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
bővebben
elfogadom
nem fogadom el

Hol rontjuk el az étkezést

NÉHÁNY GENERÁCIÓVAL KORÁBBAN SAJNOS MINDENNAPOS VOLT AZ ÉHEZÉS, AZ ELÉGTELEN NAPI ENERGIA BEVITEL SOK-SOK CSALÁDNÁL.

Ma már ez kevésbé fordul elő, viszont –túlzások nélkül mondhatjuk-, hogy a minőségi éhezés anyagi helyzettől sokszor függetlenül, ma is rendkívül nagy probléma. A napi energiaszükséglet biztosítása ma már könnyedén megvalósítható, viszont a kalóriában dús étkezés nem feltétlenül biztosítja a szervezet számára szükséges tápanyag, - vitamin- és ásványi anyag szükségletet. A mai fogyasztói társadalom jellemzően mennyiséget vásárol, a minőség rovására. Szeretünk finomat enni, szeretünk jól lakni, de sajnos nem minden tápláló, ami finom. Úgy gondolom, a mai ember számára a legnehezebb a megnövekedett lehetőségek miatt háttérbe szoruló ösztönök felélesztése, helyes értelmezése. Ma már nem csak akkor eszünk, ha éhesek vagyunk, hanem az étkezést kompenzáció céljából is használjuk, hiszen megtehetjük, rendelkezésünkre állnak a források. Eszünk, ha idegesek vagyunk, ha örülünk, ha bánkódunk, ha ünnepelünk, és akkor is, ha egyszerűen csak unatkozunk. Mindennek természetesen tudományos, biokémiai magyarázata is van. Bizonyos élethelyzetekben a fennálló stresszt – legyen ez pozitív vagy negatív előjelű- szervezetünk megfelelő mennyiségű endorfin felszabadulással tudja feldolgozni. Az endorfinok termelésének pedig egyik legegyszerűbb szerűbb és legélvezetesebb módja, ha „finomat eszünk!

Ez az oka annak, hogy a legtöbb emberrel az esti órákban „szalad el a ló”. Hazaérünk, megnyugszunk, és feldolgozzuk a nap eseményeit. A nehéz nap túlélését - sokszor tudat alatt- evéssel jutalmazzuk. A jutalom, azaz a „boldogsághormon” a szénhidrátokban lakik, ezért nem véletlenül nyúlunk az ízletes, szénhidrátban dús ételekhez. Megnyugtatnak bennünket, ahogy a gyerekeket az esti mese. És éppen emiatt válhat pillanatok alatt szokássá a megnyugvást hozó esti lakoma vagy nassolás. Napi szénhidrát szükségletünk jelentős részét péktermékkel biztosítjuk. „Mindennapi kenyerünkről” nem kell lemondanunk, még este sem, de a mennyiségi kontroll mellett a minőség talán még fontosabb! A magas rosttartalommal rendelkező, jó minőségű, teljes gabonákat tartalmazó pékáruk optimális módon látnak el bennünket szénhidráttal, azzal a tápanyaggal, amelyet szervezetünk a legnagyobb mennyiségben igényel a fehérjék és zsírok mellett.

Válasszuk hát a minőséget, azegészséges boldogsághormonokat!