Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a lipotipekseg.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
bővebben
elfogadom
nem fogadom el

Stressz

HASONLÓAN AZ ÉHSÉGHEZ ÉS A SZOMJÚSÁGHOZ, ELSZAKÍTHATATLAN RÉSZE ÉLETÜNKNEK. AZONBAN ÍGY IS SOKSZOR CSAK HOMÁLYOS ELKÉPZELÉSÜNK VAN ARRÓL, HOGY MI OKOZZA BENNÜNK AZT A FESZÜLTSÉGET ÉS AGGÓDÁST, AMIT NAP, MINT NAP ÉRZÜNK.

Nem minden stressz káros. Bizonyos stressz szintre szükségünk van ahhoz, hogy jó teljesítményt érhessünk el a munkahelyünkön, az iskolában, vagy akár sportolás közben. Viszont ha ennek mértéke már meghaladja azt a szintet, amit kényelmesen le tudunk vezetni a teljesítmény leadása után, akkor az súlyos károkat okozhat. Hatékony kezelés esetén a stressz ösztönző erőként működik. Arra sarkall, hogy leküzdjük az akadályokat, amelyek vágyaink és céljaink útjában állnak. Ám amikor kikerül az ellenőrzésünk alól, betegséget okozhat, rontja a teljesítményünket, veszélyt jelent önbecsülésünkre, lelki egyensúlyunkra. Mit tegyünk hát vele? Ismerjük fel és kezeljük! Mindenkire egyformán érvényes recept nincsen. Az általánosan jól működik viszont, ha olyan tevékenységet tudunk végezni, ami például mozgással jár. A sport stresszoldó hatása közismert. A kevésbé mozgékonyaknak javasolják a fürdőket például. A víz az egyik legősibb stresszoldónk.
 

Pár csepp citromfű olaj, levendula és egy kád kellemes hőmérsékletű víz sokat tehet a kellemesebb közérzetünkért. Ugyanilyen ősi stresszoldó a tűz is. Egy mécses, egy gyertya bármikor bevethető erre. A manuális hobbik, a barkácsolás, a kreatív dekorációs alkotások, a kertészkedés ugyancsak jól működik. Azt gondolta volna, hogy a házi kedvenc, egy kutya vagy egy macska símogatása 10 egységgel csökkenti a vérnyomást pár perc alatt? Azt biztosan nem tudta, hogy egy óra tánc nem csupán a testét mozgatja át, hanem jelentősen csökkenti a stressz szintjét is.

Ugyanígy az éneklés vagy a zenélés, a koncentrált alkotás, mint a festés vagy rajzolás. Ezek közül valamelyik mindenkinek kellemes tevékenység lehet, és túl azon, hogy stresszoldó hatása van, még egy jó élmény is. Aktuális stressz terheltségünk mérésére léteznek az interneten is elérhető tesztek.


Ezek közül az egyik legjobb a Holmes-Rahe teszt. Az itt kapott pont értékek viszont ne rémisszenek meg senkit: hiába érte Önt sok stresszor az utóbbi időben, ha van egy jó megküzdési stratégiája, egy olyan módszere, ami hozzájárul az így keletkező feszültség oldásához, semmi oka nincs az aggodalomra. Kezdjen el inkább már ma tudatosan figyelni teste üzeneteire, az esetleg megváltozott alvási, étkezési szokásaira, a hangulata változásaira vagy bármi más olyan jelre, ami ennek az egész világot érintő problémának az üzenete lehet, és tegyen ellene! Mert senki nem tehet többet az Ön jó létéért, mint saját maga.